Wat je zeker moet weten over teken

Het is weer volop voorjaar! Daarmee neemt het aantal teken ook weer snel toe. Waarom zijn ze gevaarlijk? En wat kan je preventief doen?

Drager van ziekteverwekkers
Teken zien eruit als kleine spinnetjes met een plat achterlijf. Een onvolwassen teek is slechts 1 mm groot. Een volwassen volgezogen teek kan wel 1 cm groot zijn. Een teek kan wel vier jaar oud worden. In Nederland komt de bruine schapenteek (Ixodus ricinus) voor. Zij kunnen de bacterie Borrelia bij zich dragen, dit is de verwekker van de ziekte van Lyme. Wanneer een besmette teek zich vastbijt in een hond (of ander dier of mens) kan de bacterie overgedragen worden.
Inmiddels zijn ook de Dermacentor-teek en de Rhipicephalus-teek opgedoken, die voorheen alleen in Zuid-Europa voorkwamen. Deze teken kunnen de gevaarlijke ziektes Erhlichia en Babesia bij zich dragen.

Risicogebieden
Een teek wacht meestal in een hoge grashalm, struik of dood blad tot er een gastheer voorbij komt. Ze komen minder vaak voor in open gebieden, wel veel in bossen. Ze zijn met name in het voor- en najaar erg actief.
Op tekenradar.nl vind je een overzicht van risicogebieden en actuele tekenbeten (bij mensen) in Nederland.

Teek verwijderen
De meeste teken worden gevonden bij de kop, oren nek en poten. Het verwijderen gaat het makkelijkste met een tekentangetje of -pincet. Zorg dat je de teek er helemaal uit haalt met een rustige, draaiende beweging. Achterblijvende pootjes kunnen gaan irriteren. Gebruik geen alcohol of andere chemische middelen om teken los te krijgen; een teek kan als reactie overgeven en zo de kans op besmetting vergroten. Als de teek verwijderd is mag dit eventueel wel.

Hoe voorkom je tekenbeten?
Zelfs met preventieve middelen kan je hond gebeten worden, zeker tijdens een boswandeling. Controleer je hond en jezelf na een wandeling daarom altijd. Hoe eerder een teek verwijderd wordt, hoe kleiner de kans op besmettingen. Er zijn middelen verkrijgbaar die teken weren of doden, zowel als band als in pil-vorm. Ga je naar het buitenland? Dan kan een goede dierenarts advies geven om iets extra’s te gebruiken.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.