CA

Cerebellaire Abiotrophy is een erfelijke neurologische ziekte die ontstaat wanneer de neuronen van het Purkinje-cellen die zich in het cerebellum bevinden beginnen af te sterven. Deze cellen zijn essentieel voor de hersenen, ze regelen de controle over de balans en coördinatie in je hond.

Zonder deze cellen verliest je hond ieder gevoel van ruimte en afstand, waardoor het moeilijk is om je bewegingen te coördineren. Deze Purkinje-cellen beginnen af te sterven kort na de  geboorte, meestal met al zichtbare tekenen van de ziekte.  

Een individu kan voor een erfelijke ziekte vrij, drager of lijder zijn. Een hond die vrij is, heeft de ziekte niet en kan de genetische afwijkingen ook niet doorgeven aan zijn nakomelingen. Een drager heeft één gezond en één ziek gen. In geval van een recessief overervende aandoening is hijzelf niet ziek, maar kan hij de ziekte wel doorgeven. Een lijder heeft twee afwijkende genen en kan de ziekte zelf krijgen. Een lijder geeft de ziekte altijd door aan zijn kinderen.

Het een en ander uit onderzoeken samenvattend kunnen we het volgende stellen:

  • Cerebellar Abiotrophies (CA) zijn ongeneeslijke, erfelijke ziekten in Kelpies. 
  • Tekenen van ataxie zijn, hoge stappen [hypermetrie], brede houding, incoördinatie, omvallen, moeite met springen op objecten, fijne tremoren, een knikkende kop, moeite met eten of drinken uit een kom, en, af en toe, aanvallen.
  • De ziekte komt niet vaak voor, maar als twee dragers worden gekozen als partners dan heb je kans dat deze getroffen pups krijgen, en linebreeding / inteelt vergroot de kans dat dit optreedt.
  • De omvang van de tekenen bij getroffen honden varieert en is nog niet te voorspellen; sommige honden kunnen een relatief normaal leven leiden; anderen zullen moeten worden geëuthanaseerd.
  • Tekenen bij getroffen honden variëren in de tijd volgens de CA-variant: Vroeg beginnen van 4- 8 weken, Late-begin van 3-8 maanden (maar soms later).
Voor meer informatie kunt u contact met onze vereniging opnemen.
 

Bronnen:

Working kelpie counseling

Dog Breeding science

Cupidog

Erfelijkheid.nl

Reacties zijn gesloten.