Workshop initiatie detectiewerk

Op zaterdag 10 oktober konden we met een groep Kelpie- en andere hondenliefhebbers genieten van een leerrijke initiatie detectiewerk van Peek-A-Dog Nosework op hondenschool De Trouwe Vriend in Stevoort, België. Hoe dat ons verging en hoe zo’n workshop in zijn werk gaat, kan je hieronder lezen!  

In een les detectie wordt, net als bij drugs- en explosievenhonden, de hond getraind een specifieke geur te detecteren en dan aan zijn begeleider te signaleren dat hij deze gevonden heeft. Typische geuren die worden gebruikt voor detectiewerk zijn anijs, kaneel, koffie, cannabis of kruidnagel.

Voor de hond is dit enorm leuk en mentaal uitdagend, gezien zijn meest krachtige zintuig zijn geur is.

Dit merkten we ook op bij onze deelnemende viervoeters. Ze waren erg enthousiast en na afloop van de dag behoorlijk vermoeid. Zelfs onze Duracellkelpies!

Dankzij de goede zorgen van de organisatoren, de Kelpie Association en lesgeefster An De Groote, kon de activiteit veilig doorgaan met aangepaste Coronamaatregelen.

De workshop startte telkens met een theoretische uiteenzetting over de hond en zijn brein en de connectie met zijn geurorganen. Voor een hond is detecteren cognitief uitdagend, maar voorkomt het dat de hond overprikkeld kan worden, omdat ze zich kunnen richten op hun primair zintuig: hun neus. Vooral voor de snel overprikkelde Kelpie kan dit een ideale bezigheid zijn, waarbij je weinig materiaal en tijdsinvestering nodig hebt om resultaten te boeken. Je kan qua niveau stijgen door middel van examens, tot niveau 9.

Vervolgens startte het praktijkluik. Hier werden de basisprincipes aangeleerd. Er werd een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de verschillende natuurlijke gedragingen die een hond stelt als hij een geur opvangt, zoals head snapping of indraaien. Bekrachtigen van het gedrag gebeurde voornamelijk met behulp van een klikker. Interessant was om te zien dat, hoewel het merendeel van de honden Kelpies waren, deze toch andere reacties bij een gevonden geur toonden naargelang hun persoonlijke voorkeur.

Tussen groepen in vond er een gezellige middagpauze met lunch plaats en konden de deelnemers (en hun honden!) even kennis maken.

Al bij al was dit een bijzonder leerrijke en vernieuwende workshop, waarbij zowel baasjes als honden werden uitgedaagd en hun interesse van begin tot eind gestimuleerd bleef. Een aanrader!  

Klik op onderstaande foto’s voor een vergroting:

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.