Dominantie bij honden en met name bij de Kelpie / Deel 2 (samenvatting)

Dit is een samenvatting van een artikel uit de nieuwsbrief van augustus 2022 aan onze leden

Je hond kan misschien dominant uitziend gedrag vertonen maar dat zegt niets over wie hij is of wat hij doet. Dominant uitziend gedrag zegt dus niets over je hond als individu. Je moet kijken naar de motivatie. Wat is de onderliggende reden dat je hond dit gedrag vertoont?

Kelpies worden ook vaak als dominant aangemerkt, maar vaak liggen er totaal andere redenen ten grondslag aan gedragingen die als dominant worden beschreven. Denk daarbij aan bjivoorbeeld hyperactiviteit, angst, stress, overprikkeling, onderprikkeling, onzekerheid, opwinding, frustratie, reactie op de omgeving of spanning. Maar het kan ook bijvoorbeeld hormonaal zijn of als gevolg van lichamelijke klachten.

Duidelijkheid, consequentie, voorspelbaarheid zijn de sleutelwoorden en dat kan zonder dwang. Gedrag begrenzen en aangeven wat je graag wilt en het liefst op een coachende manier. Je kan alleen leider zijn als je hond volgt en dat vraagt om wederzijds respect, geduld, vertrouwen en voorspelbaarheid.

Dat dit niet altijd gemakkelijk is moge duidelijk zijn want wij als mensen hebben ook behoorlijk wat tekortkomingen! Als je iets als een probleem ervaart moet je de reden/aanleiding van het probleem aanpakken en je hond niet als dominant gaan betitelen en daar naar gaan handelen. Want daar los je over het algemeen niets mee op en zeker niet gaan castreren (sterilisatie is in de praktijk ook meestal castratie) want daar haal je je nog meer problemen met op de hals! (zie nieuwsbrief van mei 2020).

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.